About Us Products Services Info Contacts
news

Victus hírekAnuga FoodTec - Köln - 2015Örömünkre szolgál informálni Önöket, hogy az ANUGA FoodTec kiállítás 2015. március 24-27 között nyitja meg kapuit Kölnben az élelmiszeripari újdonságok iránt érdeklődők számára.
Partnerünk a Sealpac GmbH 210 m2-es standon képviseli magát a 8.1 pavilonban.


pdfProspekt ShrinkStyle
www.meatinfo.co.uk

Szakmai hírekSEALPAC ShrinkStyle csomagolási rendszer


A Sealpac újonnan kifejlesztett ShrinkStyle elnevezésű csomagolási rendszere egyesíti a mélyhúzó- illetve zsugorcsomagolás előnyeit.
Amellett, hogy a ShrinkStyle biztonságos és attraktív csomagolást biztosít a hús, sajt, rúdáru és szárnyas termékek számára, különleges teljesítménye és a magas automatizáltsága révén jelentősen növeli a hatékonyságot, a termékbiztonságot és az eltarthatóságot, csökkenti a csomagolási költségeket, a hús és sajttermékek esetén pedig elősegíti az érési folyamatot.


A Britt fogyasztók nagyon kedvelik - a bacont


Sovány és húsos szalonna, füstölt sonkaszelet, steak és - nem elfelejtendő - a híres bacon-szendvics. A bacon megjelenési formája olyan sokrétű, ahányféle szeletelési formája létezik ennek a közkedvelt sertéshús terméknek Angliában. Bár a piac folyamatosan változik, a fogyasztók a legapróbb jelét sem mutatják, hogy lemondanának a baconről - ez pedig nagyon jó hír mindenki számára, aki Anglia kedvenc hústermékének termelésével illetve marketingjével foglalkozik. "A bacon már annyira közkedvelt, hogy lassan "kulturális örökségként" tarthatjuk számon."- számol be a Meat&Livestock Bizottság fogyasztói szokásokról szóló jelentése a bacon termékekkel kapcsolatosan. "Az összetéveszthetetlen aromája, íze és konzisztenciája együttesen az emocionális értékekkel biztosítja a folyamatos fogyasztás." A Rákmegbetegedések Világszervezetének 2007 októberében nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bacon fogyasztása csak ritkán ajánlott.
De ez egyáltalán nem befolyásolja az angolok lelkesedését. Ellenkezőleg: a bacon eladási adatai a tanulmány közzététele után magasabbak, mint valaha. Ahogyan a www.meatinfo.co.uk internetes oldalon olvasható, az értékesítési eredmények 4 százalékkal növekedtek november első hónapjában.

Bacon - egyszerűen más
A mód, ahogyan az angol bacont feldolgozzák, szeletelik és marinálják egyértelműen megkülönbözteti az amerikai típustól. Az amerikai bacont sertéshasaaljából készítik, páclével injektálják vagy páclébe helyezik, főzik és préselik. A fogyasztó végül szeletelve találkozik vele a szupermarketek polcain. Ezt a fajta terméket Angliában "húsos szalonnának" hívják, mivel sok zsírt és kevés sovány részt tartalmaz.
Az angol piac kínál ezen kívül karajt, vastag baconszeleteket, amelyek a beefsteakre emlékeztetnek és füstölt sonkát, hátsósonka szeleteket, melyek sültszeletként, vagy steakként kaphatók. A marinálás ideje szintén különbözőséget mutat. A nagy amerikai gyártók mindössze négy óráig marinálják a bacont, Angliában ez a folyamat a szakértők szerint. sokkal hosszabb ideig tart "A bacont két hétig levegőn szárítják és soha nem fagyasztják", mondja Jim Sydenham, a britt Interfood Technology Ltd. ügyvezetője, mely egy olyan cég, amely az élelemiszeripar számára szállít komplett üzemeket, műszaki megoldásokat és szerviz szolgáltatásokat. Sydenham szerint a levegőn történő szárítás előnye, hogy elősegíti a fogyasztónak azon benyomását, mintha a magasértékű sonkának nagyobb húsrészaránya lenne.

A piac változik
A bacon mindig is közkedvelt volt Angliában, a piac azonban az utóbbi években jelentősen megváltozott. 2007 áprilisában a meatinfo.co.uk közzététele alapján a bacontermékekre történő kiadások 0,5 százalékkal esnek vissza évente.
Ennek egyik oka az árpolitikában keresendő, mellyel az ipar időnként saját magának okoz kárt. A Mintel szerint, mely egy Chicago-i székhelyű piackutató cég, a kiskereskedők gyakran éppen a baconszeleteket kínálták árcsökkentett reklámtermékként, vagyis azt a termékkategóriát, amely 74 százalékkal a legnagyobb piaci részaránnyal rendelkezik.
2000. év végén meghatározóak voltak az "Egy áron, kettőt végy" akciók a piacon, melynek eredményeként a piacot elárasztották az olcsó szalonnaszeletek. Ma a piac köszönhetően a megváltozott marketingstratégiának újra megerősödött. Az árdömping visszaszorult és ezzel a prémium- és magas minőségű bacon eladási eredményei tovább erősödtek. A vezető piackutató intézet TNS szerint a prémiumtartomány a nyerő - magába foglalva a fajtaspecifikus és szabadon nevelt sertésből származó- illetve a marinálási specialitásokat - 16,1 százalékot tett ki az évi növekedése. Például a Jack Scaife bacon eladási adatait a 2005-ös bevezetése óta a Sainsbury's angol kiskereskedelmi lánc megháromszorozta. A meatinfo.co.uk kutatásai alapján az új típusú, szabadon- vagy bionevelésből származó baconök a szortimentbe történő felvétele után máris jó eladási eredményekkel rendelkeznek.
A fogyasztók a speciálisan marinált termékek iránt is erősen érdeklődnek - a paletta széles a feketegyökér sziruptól egészen a cseresznyeízesítésig. Február 16-23 közötti héten kikiáltották Angliában a "Bacon Connoisseur's Week"-et. Konyhafőnökök, hentesek és szupermarketek vettek részt a nemzeti versenyen a maguk "legjobb marinálási módszerei"-vel (www.lovebacon.info).
Bár az angolok tradicionálisan reggeliként fogyasztják, a bacon egyre gyakrabban része más étkezéseknek is. A szendvicsek növelik a bacon iránti keresletet a gasztronómiában. "Manapság a baconok több mint 40 százalékát szendvicsekben és tízóraik formájában fogyasztják el" - jegyzi meg Sydenham.
A tökéletes bacon-szendvicsnek időközben képlete is van. A britt Leeds-i egyetem tudósai találták ki a 2007 áprilisában a Dán Bacon- és Hústanács "A bacont nem lehet tönkretenni" reklámkampányának keretében. A képlet meghatározza egy főtt bacon átharapásához szükséges erőkifejtést a hőmérséklet és főzési idő arányában.
Laikusoknak úgy magyarázzák, hogy a tökéletes szendvicset olyan baconből készítik, amelyet 7 percig grilleznek 240 fokos hőmérsékleten és két 2 cm vastag fehér házi jellegű kenyérszelet közé helyezik, melyre valamilyen ízlés szerinti szószt kennek. A bacont más ételek fűszerezésére is használják. A www.lovebacon.info internetes oldalon rengeteg receptet lehet találni például a 'frittata' olasz omlett, saláták, levesek, tészták és pizzák receptjét, valamint egyéb információkat az angliai baconfogyasztásról.

A növekedés lehetőségei
A bacon piaci stratégiája fontos szerepet játszik a tartós fogyasztói sikerben. Egyik piaci lehetőség lehet például a bacont "naturtermékként" kínálni, például felhívni a figyelmet a szabadföldi tartástechnológiával nevelt, természetes takarmánnyal etetett sertésalapanyagra. Bár a bacon soha nem tartozott az egészségesnek mondott táplálékok közé, másik értékesítési stratégia lehet a bacont a kiegyensúlyozott étkezéssel összekapcsolni: fontos fehérje és B vitaminforrás és antioxidánsokat is tartalmaz. Egyébként tény, hogy 1978 és 1996 között a sütőbacon zsírtartalma 60 %-kal csökkent.
Miközben a szeletelt csomagolás még mindig a legkelendőbb - a Brit pig Executive szerint az értékesítés 87 százalékát teszi ki - egyre nagyobb piaci potenciál jelentkezik a steakből és baconből készült sültszeletek körében.
A marinált és füstölt sonkaszeleteket például inkább a karácsonnyal és a húsvéttal lehet összekötni. Bár ez egyre inkább visszaszorulóban van, vagy inkább csak kisebb háztartásokban, idősebb fogyasztók körében jellemző. Mégis változás figyelhető meg. 2005-ben a britt bacon gyártó Grampian Food a karácsony utáni eladásait kuponos reklámakcióval élénkítette fel. Egy évvel később pedig kiadott egy szakácskönyvet, melyben híres konyhafőnökök, mint például Phil Vickery baconös receptjei találhatók.
Richard Hawkins, a Direct Table Foods üzemigazgatója nyilatkozta 2007 áprilisában a Meatinfo.co.uk-on: "A baconszeleteken egyébként még lehet javítani. Rá kell venni a fogyasztókat, hogy még több bacon-sültszeletet illetve steaket vásároljanak. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor az édesanyjuk a baconszeleteket egész éjszakán keresztül áztatta, hogy csökkentse annak sótartalmát, a termék időközben nagyon fogyasztóbarát lett. Az áztatás már nem szükséges, mert a sótartalom manapság már csekély a bacontermékekben. Így ezeket elegendő egyszerűen megsütni vagy megfőzni és máris értékes ételt kapunk. Ezeket az előnyöket is érdemes lenne a fogyasztók figyelmébe helyezni."